Vi motsätter oss
Föreningen Enskededalen.org motsätter sig utvecklingsplanerna av Nytorps gärde
Den nuvarande planen för exploatering av Nytorps gärde tycks ske utan hänsyn till omgivande bebyggelse, hur de omgivande stadsdelarna interagerar med varandra och hur byggnaderna kommer att påverka intilliggande områden. Vi invänder mot hur exploateringsplanerna av Nytorps gärde har utformats. Planerna går på många punkter emot Stockholms översiktsplan, som bland annat slår fast att segregationen i Stockholm ökar.
Gärdet spelar en viktig roll för sociala som fysiska aktiviteter och som identitetsskapande mötesplats. Ytorna används idag för bland annat skolidrott, för promenader, skridskoåkning, cykling, fotboll och naturupplevelser. Dessa aspekter är särskilt viktiga för områden som Dalen, där inkomsterna är lägre än omgivande områden och där Nytorps gärde är enskild viktigaste resursen för ute- och naturupplevelser såväl som för motion. Barnperspektivet kan i sammanhanget inte nog understrykas.
Enligt översiktsplanen kan nya samband mellan stadsdelar skapas på olika sätt. Planen slår fast att det är viktigt att den stadsutveckling som föreslås skapar flöden och rörelse mellan stadsdelar. Sådana stadsbyggnadsåtgärder bör särskilt riktas mot gränssnitt där den byggda miljön antingen erbjuder sämre livsvillkor för en resurssvag befolkning eller särskiljer socioekonomiskt starka och svaga grupper och områden. Vi konstaterar att det aktuella förslaget för utveckling motverkar dessa ambitioner i översiktsplanen när det gäller Dalen.
I översiktsplanen konstateras att det idag finns både en fysisk och socioekonomisk segregation mellan olika stadsdelar, något som Kommissionen för ett socialt hållbart Stockholm har beskrivit i ett flertal rapporter. De kommande årens stadsutveckling ska därför bidra till att minska de sociala skillnaderna och främja möten mellan människor i staden. Det är viktigt att den stadsutveckling som föreslås skapar flöden och rörelse mellan stadsdelar. Sådana stadsbyggnadsåtgärder bör enligt översiktsplanen särskilt riktas mot gränssnitt där den byggda miljön antingen erbjuder sämre livsvillkor för en resurssvag befolkning eller särskiljer socioekonomiskt starka och svaga grupper och områden.
Det aktuella förslaget motverkar integration mellan de stadsdelar som omger gärdet och bidrar istället till att skapa ytterligare en ”mur” mot Dalen med befarad ökad segregation som följd. Detta helt i motsättning med ambitionerna i översiktsplanen.
De planerade byggnaderna mellan Dalen och Hammarby södra blockerar tillgången till gärdet och det gröna stråk som ansluter gärdet med Nackareservatet, för Dalenborna. De höga byggnaderna, som inte utformats i mänsklig skala, motverkar även möten mellan boende i de områden som omger gärdet, och skapar en större yta av mer privat karaktär.
Planerna har utformats helt utan hänsyn till redan befintliga omgivande stadsdelar, på parkmark som idag används av skolans elever för välbehövlig aktiv utevistelse, i ett område där många möten äger rum mellan boende från stadsdelarna runt gärdet. Den bilfria miljön som idag definierar området försvinner, också det på tvärs mot stadens klimatambitioner och med stora konsekvenser för barnen, men även för oss andra som använder området.
Enligt översiktsplanen blir klimatanpassning av den fysiska miljön samtidigt allt viktigare när nederbörds- och temperaturförhållanden ändras och fler extrema väderhändelser inträffar. ”Ett varmare klimat ökar samtidigt påfrestningarna på hälsa och miljö. Staden behöver byggas så att den klarar högre temperaturer utan att öka behovet av energikrävande kylning.” Även här tycks planerna på att bebygga gärdet gå emot ambitionen i översiktsplanen.
Exploateringen av Nytorps gärde borde istället ha planerats noggrant så att den urbana miljön runt Blåsut stärks, i nära dialog med de boende. Området runt Blåsut/Sofielundsvägen/Garagevägen kunde ha förstärkts på ett sofistikerat sätt, exempelvis genom bebyggelse i mänsklig skala i anslutning till korsningen Sofielundsvägen/Garagevägen och eventuellt genom att bebygga parkeringsytor runt Dalens sjukhus. Inspiration kunde precis som i Stockholms översiktsplan hämtas från kvarteret Mursmäckan.
Planeringen för av Nytorps gärde borde ha inriktats på utvecklandet av ett grönt stråk som förlänger kopplingen till naturreservatet och därmed skapar viktiga värden för såväl hälsa, biologisk mångfald och klimat, liksom som för identiteten för oss som bor och brukar staden.
Sammanfattningsvis föreslår Enskededalen.org att planerna för utveckling av Nytorps gärde stoppas och att eventuellt nya förslag tydligt fokuserar på att stärka nyttorna för de boende i Dalen och andra omgivande stadsdelar, i stället för att motverka dessa.